Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Πως προέκυψε η νύφη να φοράει λευκό νυφικό;


Στο δυτικό πολιτισμό η νύφη συνηθίζεται να φοράει λευκό νυφικό που συμβολίζει υποτίθεται την παρθενία της.Στις μέρες οι κοπέλες που φτάνουν…ανέγγιχτες στο γάμο είναι λίγες, ωστόσο κι αυτές επιλέγουν λευκό νυφικό.

Αν ανήκετε σ’ αυτές κι έχετε κάποιο συγγενή που είναι έξτρα συντηρητικός και σας προτρέπει να μη βάλετε λευκό ή παντρεύεστε σε δεύτερο, τρίτο ή και τέταρτο γάμο μη διστάσετε να φορέσετε λευκά.Η πραγματική σημασία του λευκού νυφικού δεν έχει σχέση με την αγνότητα της νύφης, αλλά με την οικονομική της κατάσταση.

Το έθιμο του λευκού νυφικού είναι σχετικά πρόσφατο. Κέρδισε σε δημοφιλία όταν η Βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας παντρεύτηκε τον Αλβέρτο της Σαξονίας το 1840 φορώντας ένα λευκό νυφικό πάνω στο οποίο είχε ράψει χειροποίητες δαντέλες που είχε στην κατοχή της.



Εκείνη την εποχή το λευκό νυφικό φόρεμα ήταν πολύ σπάνιο. Και επ’ ουδενί δεν συμβόλιζε την αγνότητα της νύφης.Η σημασία του λευκού νυφικού ήταν ο πλούτος της νύφης. 

Βλέπετε μόνο οι πολύ πλούσιες γυναίκες μπορούσαν να έχουν ένα φόρεμα που δεν θα φορούσαν ποτέ ξανά. Ο καθαρισμός του λευκού φορέματος ήταν εξαιρετικά δύσκολος με τα μέσα της εποχής και συχνά ακατόρθωτος στα 1840.

Πολλές κυρίες έσπευσαν να αντιγράψουν τη βασίλισσα για το γάμο τους, ωστόσο το λευκό νυφικό κυριάρχησε πλέον στα μέσα του 20ου αιώνα στους γάμους.Σ’ αυτό βοήθησαν οι ταινίες του κινηματογράφου, αλλά και οι φωτογραφίες διασημοτήτων και εκατομμυριούχων από όλο τον κόσμο.

Το λευκό νυφικό δεν ήταν το σύμβολο αγνότητας, αλλά το σύμβολο πλούτου και ματαιοδοξίας.

Πριν την Βικτόρια οι νύφες φορούσαν όλα τα χρώματα εκτός του μαύρου που συμβόλιζε το θάνατο και το πένθος και του κόκκινου που ήταν συνυφασμένο με τα κόκκινα φωτάκια και κουρτίνες και τις εκδιδόμενες γυναίκες στα πορνεία.

Οι νύφες που επιθυμούσαν να δηλώσουν αγνές και ανέγγιχτες τότε φορούσαν γαλάζιο νυφικό.


Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση πριγκίπισσας η οποία φορούσε λευκό νυφικό σε γαμήλια τελετή είναι η Philippa της Αγγλίας. Το λευκό δεν γίνεται δημοφιλής επιλογή μέχρι το 1840, με το γάμο της βασίλισσας Βικτώριας όπως προαναφέραμε. Η παράδοση του λευκού νυφικού συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

 Αργότερα προτιμήθηκε περισσότερο το λευκό ως χρώμα που συμβόλιζε την παρθενία, αν και αυτή δεν ήταν η αρχική πρόθεση. Το λευκό φόρεμα είναι στην πραγματικότητα ένα συμβολικό φόρεμα βάπτισης. Είναι μια παραλλαγή του λευκού ράσου που φορούν στην Δυτική Καθολική παράδοση τα μέλη του κλήρου, οι χορωδίες της εκκλησίας και τα φορέματα που φορούν τα κορίτσια όταν κάνουν την πρώτη τους κοινωνία και την επικύρωση τους, αλλά και από τις γυναίκες που κάνουν θρησκευτικούς όρκους. 

Οι Εβραίοι έχουν υιοθετήσει αυτές τις δυτικές φορεσιές. Σήμερα το λευκό φόρεμα θεωρείται απλώς ως η πιο παραδοσιακή και λαϊκή επιλογή για γάμους.





Πολλά νυφικά στην Κίνα, την Ινδία και το Βιετνάμ είναι κόκκινα, το παραδοσιακό χρώμα της καλής τύχης και της εύνοιας. Σήμερα πολλές γυναίκες επιλέγουν άλλα χρώματα έκτος από το κόκκινο. Στους σύγχρονους Κινεζικούς γάμους η νύφη μπορεί να επιλέξει δυτικό φόρεμα οποιουδήποτε χρώματος για την τελετή και αργότερα να φορέσει παραδοσιακή φορεσιά για την επίσημη τελετή του τσαγιού.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

Followers

Member
Powered By: BWidgets